Crveni krst Valjevo je ovogodišnju završnu manifestaciju obeležavanja 29. septembra Svetskog dana srca posvetio mladima i svoje aktivnosti realizovao je, zajedno sa partnerima, u holu srednje Tehničke škole u Valjevu, sa početkom u 12 časova a pod sloganom „Ojačajte svoje srce“

02.10.2017.

Crveni krst Valjevo je ovogodišnju završnu manifestaciju obeležavanja 29. septembra Svetskog dana srca posvetio mladima i svoje aktivnosti realizovao je, zajedno sa partnerima, u holu srednje Tehničke škole u Valjevu, sa početkom u 12 časova a pod sloganom „Ojačajte svoje srce“, sproveli smo anketiranje prisutnih na posebno pripremljenim anketnim listama sa pitanjima iz ove oblasti, naglašavajući značaj zdravih stilova života, kao i značaj prevencije i kontrole faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova u svim populacionim grupama. Deca predstavljaju posebno rizičnu kategoriju za pojavu bolesti srca i krvnih sudova zbog sve nepravilnijeg i rizičnijeg načina života i usvajanja loših životnih navika.

Prisutni su mogli da vide i postavku sa jasnim porukama na temu očuvanja zdravlja sa akcentom na zdravlje srca a naši mladi volonteri su delili edukativni materijal i brošure sa korisnim savetima, porukama i poukama a sa prolaznicima i zainteresovanim sugrađanima razgovarali su o faktorima rizika koji dovode do bolesti srca a koji se mogu kontrolisati, lečiti ili modifikovati, kao što su visok krvni pritisak, visok nivo holesterola, prekomerna uhranjenost/gojaznost, upotreba duvana, fizička neaktivnost i šećerna bolest, i da se redovnim kontrolama zdravstvenog stanja može umanjiti najmanje 80% prevremenih smrtnih ishoda.

Sve više su deca izložena riziku od srčanih oboljenja čak i pre rođenja a rizik raste tokom detinjstva usvajanjem loših životnih navika kao što su nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i izloženost duvanskom dimu, što može da izazove trajna oštećenja na srcu što iziskuje hirurške intervencije, te je naša poruka ovogodišnjeg Svetskog dana srca da se posvetite sebi i svojoj porodici i da preduzmete korake da sačuvate svoje srce.

Aktivnost smo realizovali zajedno sa našim partnerima iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo i Patronažne službe Doma zdravlja Valjevo uz prisustvo lokalnih medija.