TELEFON 014 / 35 21 115
Crveni krst Valjevo, osnovan je 22.02.1876. godine po novom, odnosno 09.02.1876. godine po starom kalendaru, samo 16 dana po osnivanju Crvenog krsta Srbije.

Osnovan je u skladu sa principima na kojima Crveni krst i dan-danas živi, a to su: humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jednakost i univerzalnost.

Ideali pokreta slikovito se izražavaju kroz dva slogana: "U ratu milosrđe" i "Putem humanosti ka miru". Osnovan je 22.02.1876.godine, na inicijativu prote Živojina Markovića, koji je izabran i za prvog predsenika, kao pododbor Društva Crvenog krsta Srbije.

Prvi članovi pododbora Crvenog krsta Valjevo bili su: potpredsednik Jevrem Tadić – trgovac, delovođa Vasa Janković zv. Đakon – učitelj a potom sveštenik, blagajnik Živko Tadić – trgovac, a magacioner Stevan Tadić – takođe trgovac.

Pored njih u odbor su izabrani i članovi: Stevan Tomić, Ranko Gođevac, Lazar Marković, Dimitrije Mitrović, Miloš Gavrilović, Vasa Pavlović, Đoka Tadić, Alimpije Radovanović, Mića Brusničanin, Kosta Pavlović i Sreten Gavrilović. Bili su to, ugledni građani ondašnje varoši na Kolubari, svoga doba. Zna se da je danas Crveni krst jedna od najmasovnijih međunarodnih organizacija u svetu, prvobitno osnovana kao izraz ideje i potrebe da se pomognu i zaštite ranjeni i oboleli u ratovima i ratnim dejstvima.

Od svoga osnivanja pa do danas, Crveni krst Valjevo je, više ili manje, predstavljao značajan segmen društvenog delovanja na teritoriji naše opštine.

Danas, posle 132 godine Crvenog krsta Valjevo, zahvaljujemo se vizionarima ondašnjeg vremena, i nastavljamo trasiranim putem humanosti i dobrote.

U realizaciji misije i ciljeva pokreta kroz predviđene programske aktivnosti, pridržavamo se Zakona o Crvenom krstu Srbije, Statuta Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Valjevo, pravila i principa rada i delovanja pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, kao i svih drugih zakonskih propisa koji se primenjuju na rad registrovanih pravnih lica.

Crveni krst Srbije

Misija pokreta ogleda se u poštovanju i sprovođenju 7 osnovnih principa pokreta (humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost)

CILJ misije je: da sprečava i olakšava ljudsku patnju, naročito da pruža pomoć ugroženim licima u ratnim sukobima, prirodnim, ekološkim i drugim nesrećama, radi na spasavanju ugroženih života i zdravlja ljudi, širenju znanja o Međunarodnom humanitarnom pravu i stanju potrebe za socijalnom zaštitom i zbrinjavanjem, kao i sa zadatkom preventivnog delovanja i prosvećivanja gradjana u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite i unapredjenja humanitarnih vrednosti društva u celini.

Pokreta

Misija pokreta ogleda se u poštovanju i sprovođenju 7 osnovnih principa pokreta (humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost)