Crveni krst Valjevo je i ove godine, aktivno i sveobuhvatno, obeležio 7. april – Svetski dan zdravlja, kao jedan od značajnih datuma iz kalendara javnog zdravlja, sa više različitih aktivnosti i manifestacija pod sloganom: „Da gradimo zdraviji i pravedniji svet”.

07.04.2021.
Centralnu promotivnu aktivnost smo realizovali kroz uličnu manifestaciju na centralnom Gradskom trgu uz prigodnu postavku i podelu promotivnog materijala, na istom mestu smo nastavili sa realizacijom radionica i prezentacijom pravilne upotrebe i odlaganja maski, dezinfekcionih sredstava, rukavica, zaštitnih naočara i vizira koje su demonstrirali naši volonteri, a pre toga gostovanjem u jutarnjem programu na poziv TV VA-PLUS koji je tematski bio posvećen Svetskom danu zdravlja. Na kraju smo aktivnosti završili sa konferencijom za medije na samom mestu događaja na kojoj su prisustvovali predstavnici regionalnih i lokalni medija: TV VTV, TV Valjevo Plus, TV Marš i novinari nedeljnika „Napred“. Aktivnosti smo realizovali u partnerskoj saradnji sa Domom zdravlja, Zavodom za javno zdravlje i Medicinskom školom Valjevo uz podršku i aktivizam volontera Crvenog krsta Valjevo.

Jutarnji program lokalne televizije „TV VA-PLUS“ uživo...U emisiji se govorilo o svim aspektima zdravlja ali i o aktivnostima Crvenog krsta Valjevo, tim povodom. Tada je, između ostalog i najavljena centralna ulična manifestacija koja je ove godine za vodeću temu imala imunizaciju kao put ka izlasku iz kompleksne epidemiološke situacije, te očuvanje zdravlja u najširem smislu, značaj pravilne ishrane i svakodnevne umerene fizičke aktivnosti. Takođe, za učenike medicinske škole, članove omladine Crvenog krsta Valjevo, priređena je pokazna radionica o upotrebi zaštitnih sredstava u sprečavanju zaražavanja u uslovima terenskog angažovanja volontera. Volonterima su predstavljena i zaštitna sredstva koja nisu u svakodnevnoj upotrebi kao što su FFP 3 maske – respiratori, sa najvišim nivoom filtracije uzročnika koji se mogu udahnuti. Pored maski, predmet demonstracije bila su dezinfekciona sredstva, viziri, zaštitne naočare. Poseban segment radionice posvećen je bezbednom odlaganju upotrebljenih zaštitnih sredstava, maski i rukavica. U emisiju su učestvovali: ispred Crvenog krsta Valjevo Aleksandar Tomić saradnik za zdravstveno preventivnu delatnost i Vesna Pavlović glavna sestra službe polivalentne patronaže Doma zdravlja Valjevo.

Radionica je privukla i naše sugrađane, naročito penzionere da zastanu i saslušaju stručnog saradnika Crvenog krsta Valjevo, do kraja izlaganja i ne samo to već vežbanje učenika. U razgovoru su kasnije, izrazili zadovoljstvo što su bili u prilici da saznaju činjenice o prenosu virusa i adekvatnoj zaštiti.

Ostale aktivnost kojom je obeležen 7. april, osim radionice, razgovor na bezbednom rastojanju, distribuciju zdravstveno vaspitnih lifleta, pored naših volontera realizovali su predstavnici patronažne službe i Zavoda za javno zdravlje Valjevo uz poštovanje svih preporučenih protiv epidemijskih mera.

Centralnoj uličnoj manifestaciji prisustvovali su i predstavnici regionalnih i lokalni medija TV VTV, TV Valjevo Plus, TV Marš i novinari nedeljnika „Napred“