29.09.2013.
Crveni krst Valjevo je, u skladu sa preporukama Crvenog krsta Srbije, realizovao aktivnosti povodom obeležavanja 29. septembra Svetskog dana srca u Valjevu, u nedelju, pod sloganom Krenite put zdravog srca , na platou ispred Centra za kultusru, po kišovitom i hladnom vremenu. U obeležavanju ove aktivnosti učestvovali su i naši partneri, Valjevska bolnica, Dom zdravlja, Centar za prevenciju dijabetesa Avicena i Zavod za javno zdravlje Valjevo. Ključna aktivnost se sastojala u distribuciji informativnih letaka kao i kontrolisanju krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, prisutnim sugrađanima.



Inače, Svetski dan srca se obeležava od 2000. godine u cilju informisanja stanovništva o faktorima rizika koji izazivaju srčana oboljenja. Prem mišljnju stručnjaka u svetu bi moglo da se spreči 80 odsto prevremenih smrti kada bi se ljudi pridržavali određenih pravila zdravog načina života. Aktuelne statistike potkrepuju ove činjenice i pozivaju na promenu ponašanja da bi se smanjio broj umrlih od kardiovaskularnih bolesti sa sadašnjih 17,3 miliona godišnje! Poređenja radi od side, tuberkuloze i malarije godišnje ukupno umre oko 3,86 miliona ljudi. Milion beba se rodi sa urođenim srčanim anomalijama, a zabrinjavajući je i trend porasta broja srčanih oboljenja kod žena i dece.




Na žalost zdavstvena situacija u našem gradu prati ove negativne svetske trendove pa je zabeležen porast broja pacijenata, ali i umrlih koji su stari između 45 i 55 godina. Takođe, primećuje se porast broja gojazne i fizičke i neaktivne dece.

Zbog svega navedenog, prisutnim građanima ukazano je na važnost kontinuirane fizičke aktivnosti, pravilne ishrane i redovne kontrole vitalnih parametara. Da bi potrebne informacije učinili dostupnijim volonteri su podelili 150 zdravstveno vaspitinih letaka, a pritisak i glikemiju prekontolisalo je 48 sugrađana.

Miroslav čukić, sekretar Crvenog krsta Valjevo