Crveni krst Valjevo je svojom postavkom na Gradskom trgu u prisustvu sugrađana i predstavnika medija obeležio 18. oktobar – Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Ova instalacija je u svom centralnom delu prikazala lutku, nalik onoj koja predstavlja zvanični vizuelni identitet programa “Preventivni paket”.

02.11.2017.

Crveni krst Valjevo je svojom postavkom na Gradskom trgu u prisustvu sugrađana i predstavnika medija obeležio 18. oktobar – Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Ova instalacija je u svom centralnom delu prikazala lutku, nalik onoj koja predstavlja zvanični vizuelni identitet programa “Preventivni paket”. Cilj nije bio samo unificiranje postavke već i dodatno skretanje pažnje na tu najvažniju poruku da “ljudi nisu roba” i da “ljudska bića nemaju cenu”. Ovu aktivnost mediji su objavili u posebnim prilozima na Regionalnoj VTV Valjevo, TV VA-PLUS Valjevo i RTV MARSH Valjevo kao i drugi elektronski mediji i portali.

Neobična postavka Centralne ulične manifestacije, povodom evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, privukla je i veliki broj sugrađana koji su znatiželjno prilazili štandovima i razgovarali sa volonterima koji su im tom prilikom delili propagandno informativne letke. Posebno je bila zanimljiva organizovana poseta dece iz Predškolske ustanove “Milica Nožica” koji su zastali kod štanda vraćajući se sa izleta. Tom prilikom vaspitač je zatražio da ovaj kompleksan problem pokušamo da približimo deci i u ovom ranom uzrastu. Trener za vršnjačku edukaciju na temu prevencije trgovine ljudima, Tomić Aleksandar, zajedno sa decom iz vrtića, koristeći poster sa Mišom i Mašom ponovio je šta su bezbedna i ispravna ponašanja kad ostanu sami i u razgovoru sa nepoznatim osobama kao i da li treba uopšte uzimati poklone od stranaca te da li se treba prevoziti sa strancima koji nas pozovu u auto ili neko drugo prevozno sredstvo.Ovom prilikom deca su pokazala zavidan nivo bezbedonosne kulture.