SVETSKI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA - Crveni krst Valjevo je aktivno obeležio 31.maj – Svetski dan bez duvanskog dima, centralnom uličnom manifestacijom na Gradskom trgu u Valjevu

31.05.2022.
31.05.2022. – PROMOCIJA ZDRAVIH STILOVA ŽIVOTA

SVETSKI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA - Crveni krst Valjevo je aktivno obeležio 31.maj – Svetski dan bez duvanskog dima, centralnom uličnom manifestacijom na Gradskom trgu u Valjevu, pod sloganom „DUVAN: PRETNjA NAŠOJ ŽIVOTNOJ SREDINI“.
Kampanja ima za cilj da podigne svest javnosti o uticaju duvana na životnu sredinu – od uzgoja, proizvodnje, distribucije i otpada. Kampanja će takođe imati za cilj da razotkrije napore duvanske industrije da „ozeleni” svoju reputaciju i proizvode, tako što će se plasirati kao ekološki prihvatljivi.

Aktivnost smo realizovali u formatu centralne ulične manifestacije sa brojnim zdravstveno preventivnim porukama i panoima koji se odnose na štetnost duvanskog dima, a koji su privukli pažnju i interesovanje prisutnih i prolaznika. Naši mladi volonteri su delili edukativne brošure sa informacijama o štetnim efektima izloženosti duvanskom dimu.

Voloneri Crvenog krsta Valjevo su istim povodom, na malom uzorku od trideset građana i građanki, itervjuisali stavove po pitanju duvana, fizičke aktivnosti i pravilne ishrane te šireg zdavstvenog konteksta koji govori o uticaju pandemije ali i generalnim zdravstvenim navikama.

Aktivnosti su propratili svi lokalni i regionalni mediji: Regionalna V5 Valjevo, TV VA PLUS, TV Marš i posvetili priloge ovoj veoma značajnoj zdravstvenoj temi. Takođe, prisustvovali su novinari nedeljnika „Napred“ i portala www.objekriva.rs. Prisustvo medija iskoristili smo d najavimo predavanje 01. juna na svetski dan deteta, a o štetnosti duvanskog dima za učenike sedmog razreda Prve osnovne škole Valjevo.

Centralnu uličnu manifestaciju smo realizovali sa našim stalnim partnerima iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo, Službom polivalentne patronaže Doma zdravlja Valjevo i medicinskom školom „dr Miša Pantić“.