Crveni krst Valjevo je u petak 31. maja, na Gradskom trgu u Valjevu, centralnom uličnom manifestacijom obeležio važan datum iz kalendara zdravlja – Svetski dan bez duvanskog dima, sa akcentom na temu „Duvan i zdravlje pluća“ a pod sloganom „Ne dozvolite da zbog duvana izgubite dah“

31.05.2019.

Crveni krst Valjevo je u petak 31. maja, na Gradskom trgu u Valjevu, centralnom uličnom manifestacijom obeležio važan datum iz kalendara zdravlja – Svetski dan bez duvanskog dima, sa akcentom na temu „Duvan i zdravlje pluća“ a pod sloganom „Ne dozvolite da zbog duvana izgubite dah“, sa zdravstvenom postavkom koju je iznenada i nenajavljeno posetila ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Tema ovogišnjeg datuma Kalendara zdravlja je uticaj pušenja i duvanskog dima na zdravlje pluća. Kada se ovome doda da je najviše smrtnih slučajeva na globalnom nivou povezano za upotrebom duvana, postaje jasno od kolikog je značaja skretanje pažnje javnosti na štetnost duvana i duvanskog dima na zdravlje ljudi. Naši volonteri i učenici Medicinske škole Valjevo su na zajedničkim štandovima sa brojnim zdravstveno preventivnim porukama i panoima koji se odnose na štetnost duvanskog dima koji su privukli pažnju i interesovanje prisutnih i prolaznika, sproveli i anketiranje prisutnih na temu štetnosti duvanskog dima.

Osim podizanja svesti i edukacije o štetnosti pušenja ova aktivnost je imala za cilj da još jednom predoči javnosti zvaničnu statistiku koja direktno povezuje konzumiranje cigareta sa razvojem teških bolesti i smrtnošću. Pored naglašavanja višestrukih posledica koje pušenje ima po zdravlje ljudi i okoline, naglašavamo neophodnost multisektorske saradnje na ovom polju.

Značajnu ulogu imaju mediji kao važna karika u popularizaciji i zdravstvenom prosvećivanju ove teme koja je od javnozdravstvenog značaja. Kao i do sada aktivnost su zabeležili lokalni mediji: TV VA Plus, Regionalna Vujić televizija, TV Marš, lokalni list Napred i internet portal „Valjevska posla“.

Događaj smo obeležili zajedničkom akcijom sa saradnicima iz Medicinske škole „Dr Miša Pantić Valjevo, Zavodom za javno zdravlje Valjevo i Službom polivalentne patronaže Doma zdravlja Valjevo.