Crveni krst Valjevo je, kao i svake godine, aktivno učestvovao u obeležavanju Svetskog dana bez duvanskog dima, ovoga puta pod sloganom „Duvan slama srca“.

23.06.2018.

Crveni krst Valjevo je, kao i svake godine, aktivno učestvovao u obeležavanju Svetskog dana bez duvanskog dima, ovoga puta pod sloganom „Duvan slama srca“. Za aktivnosti u ovoj oblasti u kontinuitetu, Crveni krst Valjevo je dobio zahvalnicu od Okruđnog odbora za javno zdravlje Valjevo. Aktivnost je realizovana u OŠ „Desanka Maksimović“ Valjevo, kao školi domaćinu, gde je priređena manifestacija za učenike ove škole koji su i sami aktivno učestvovali u programu i priredili predstavu na temu štetnosti duvanskog dima po zdravlje ljudi. Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima organizovan je likovni i literarni konkurs za učenike nižih razreda na temu „Duvan slama srca“, a ovom prilikom su dodeljene nagrade najboljim učesnicima konkursa koje je obezbedio Okružni odbor za javno zdravlje Valjevo.

Ovogodišnja kampanja treba da ukaže na povezanost između duvana i bolesti srca i krvnih sudova, uključujući i moždani udar, koje su vodeći uzrok smrti na svetu kao i moguće akcije i mere koje bi država i javnost trebalo da preduzmu da bi se smanjio rizik od nastanka srčanih bolesti nastalih zbog upotrebe duvana.

Crveni krst Valjevo je ovim povodom od Odbora za javno zdravlje dobio zahvalnicu za aktivno učešće u obeležavanju Svetskog dana bez duvanskog dima koji se ove godine obeležava pod sloganom „Duvan slama srca“.

Svake godine 31. maja, Crveni krst Valjevo i njegovi partneri iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo, Okružnog odbora za javno zdravlje i Doma zdravlja Valjevo obeležavaju Svetski dan bez duvanskog dima, ističući zdravstvene i druge rizike koji se povezuju sa upotrebom duvana i svojim aktivnostima promovišu zdrave stilove života i apeluju na smanjenje upotrebe duvana.