Crveni krst Valjevo je u nedelju 29. septembra aktivno obeležio Svetski dan srca kao izuzetno važan datum u kalendaru zdravlja pod sloganom „BUDI HEROJ SVOGA SRCA”.

29.09.2019.

Crveni krst Valjevo je u nedelju 29. septembra aktivno obeležio Svetski dan srca kao izuzetno važan datum u kalendaru zdravlja pod sloganom „BUDI HEROJ SVOGA SRCA”. Ovu aktivnost smo realizovali u sklopu aktivnosti selu u pohode i „Medicinskog sela“ u selu Pričević nedaleko od Valjeva, a u sklopu velike poljoprivredne, turističke i kulturno zabavne manifestacije „Ovčarska izložba 2019“ i 3.festivala jagnjećeg pečenja pod pokroviteljstvom grada Valjeva, te smo iskoristili masovnost ovog događaja da naglasimo važnost upražnjavanja zdravih stilova života, zajedno sa našim volonterima i aktivistima a sa ciljem širenja svesti o važnosti prevencije bolesti srca i krvnih sudova i značaja upražnjavanja zdravih stilova života tokom celog životnog ciklusa. Pored toga svi meštani i gosti su ovom prilikom imali mogućnost da prekontrolišu svoje zdravstveno stanje i urade ultrazvuk srca kod lekara i naših saradnika iz Doma zdravlja Valjevo .

Prisutni su mogli da vide i postavku sa jasnim porukama na temu očuvanja zdravlja sa akcentom na zdravlje srca a naši mladi volonteri su delili edukativni materijal i brošure sa korisnim savetima, porukama i poukama a sa prolaznicima i meštanima razgovarali su o faktorima rizika koji dovode do bolesti srca a koji se mogu kontrolisati, lečiti ili modifikovati, kao što su visok krvni pritisak, visok nivo holesterola, prekomerna uhranjenost i gojaznost, upotreba duvana, fizička neaktivnost i šećerna bolest, i da se redovnim kontrolama zdravstvenog stanja može umanjiti najmanje 80% prevremenih smrtnih ishoda.

Crveni krst Valjevo pored obeležavanja važnih datuma u kalendaru zdravlja, tokom cele godine sprovodi zdravstveno vaspitna predavanja i radionice u predškolskim i školskim ustanovama kako gradskim tako i seoskim, na teme zdrave ishrane, štetnosti duvanskog dima ali takođe organizujemo i sportske događaje koji okupljaju sve generacije i samim tim promovišemo zdrave stilove života u nadi da možemo zajedno sa partnerima u zajednici uticati na stvaranje zdravih navika kod mladih i promene zdravstvenih navika kod starijih jer promene u životnom stilu mogu itekako povoljno uticati na zdravlje srca. Zato BUDI HEROJ SVOGA SRCA i budi dobar primer svojim bližnjima kada je očuvanja zdravlja srca u pitanju. Svi možemo biti Heroji svoga srca tako što ćemo obećati sebi, svojoj porodici, svojim prijateljima, javnosti da male promene u životnom stilu mogu uticati na zdravlje našeg srca.