Crveni krst Valjevo je aktivno, kao i svih prethodnih godina, uzeo učešće u organizacionom odboru i aktivnostima pripreme i realizacije ove velike atletske manifestacije kao jedan od partnera u realizaciji masovnih gradskih manifestacija iz oblasti promocije zdravlja i zdravih stilova života.

28.10.2016.
28.10.2016. – Promocija zdravlja i zdravih stilova života: Memorijalna trka u čast generala Svetomira Đukića, osnivača Olimpijskog komiteta Srbije.

Crveni krst Valjevo je aktivno, kao i svih prethodnih godina, uzeo učešće u organizacionom odboru i aktivnostima pripreme i realizacije ove velike atletske manifestacije iz kalendara Atletskog saveza Srbije i Olimpijskog komiteta Srbije, kao jedan od partnera u realizaciji masovnih gradskih manifestacija iz oblasti promocije zdravlja i zdravih stilova života,.

U interesu povezivanja i aktivne saradnje na realizaciji važnih događaja u našem gradu, kao i promocije sporta i aktivnosti u okviru vršnjačke populacije, članovi podmlatka i omladine Crvenog krsta su uzeli aktivno učešće u trkama a volonteri su delili učesnicima i posetiocima pripremljene tople čajeve kao i posebno pripremljene sendviče svim učesnicima u trkama po uzrasnim kategorijama.

Crveni krst Valjevo je na ovaj način dao svoj višestruki i konkretan doprinos da 16. atletska trka „Memorijal generala Đukića“, kojom grad Valjevo čuva uspomenu na Svetomira Đukića, osnivača olimpijskog pokreta u Srbiji i Kraljevini Jugoslaviji, protekne u skladu sa tradicijom i očekivanjima učesnika, organizacionog odbora i građana.

U ženskoj konkurenciji učestvovala je i pobedila naša olimpijka, Olivera Jevtić, koja je pre nekoliko godina bila i promoter ove trke, ispred Tamare Mićević iz Užica i Jasmine Pajić iz Krupnja.

Inače, General Đukić je na današnji dan, 28.10.1906. godine, kao mlad oficir, organizovao prvu „pešačku - atletsku trku“, što se smatra začetkom olimpijzma u Srbiji, na kojoj je i sam učestvovao i stazu dugu 10 kilometara pretrčao za 52 minuta.