Crveni krst Valjevo je 25.10.2022. aktivno učestvovao u pokaznoj vežbi „Opština Valjevo 2022“, čiji je inicijator bila Kancelarija za mlade Valjevo.

25.10.2022.
25.10.2022. -– Pokazna vežba - DELOVANjE U NESREĆAMA - „Opština Valjevo 2022“

Crveni krst Valjevo je 25.10.2022. aktivno učestvovao u pokaznoj vežbi „Opština Valjevo 2022“, čiji je inicijator bila Kancelarija za mlade Valjevo. Tema vežbe je lokalizacija i gašenje požara u prostorijama Opštine Valjevo, zaštita susednih prostorija, evakuacija, spasavanje ugroženih lica, kao i tehnička intevencija u saobraćaju. Osim Crvenog krsta Valjevo i Kancelarije za mlade Valjevo, pokaznu vežbu realizovali su Vatrogasno spasilački Bataljon Valjevo, Saobraćajna policija Valjevo, Služba hitne medicinske pomoći Valjevo, Medicinska škola „dr Miša Pantić“ Valjevo.

Cilj vežbe je da se, u što realnijim uslovima, uz poštovanje svih propisanih mera bezbednosti i zaštite, prikaže rad i uvežbanost u gašenju požara u objektu zgrade Opštine, sprečavanju širenja požara, evakuaciji i pružanju prve pomoći povređenima, kako u požaru, tako i prilikom tehničkih intervencija u saobraćaju.

Kratak opis taktičkog zadatka:

Dana 25. oktobra 2022. Godine, došlo je do požara na prvom spratu zgrade Opštine Valjevo. Požar je nastao od grejalice i preneo se na ostali deo kancelarije. Obezbeđenje Opštine, pomoću S-aparata, pokušava da se probije do prostorija kako bi ugasili požar. Za to vreme, drugi radnik, telefonskim putem obaveštava VSJ, a zatim ED Valjevo za isključenje struje i izdaje naredbu da svi radnici izađu iz zgrade. Prva, praktično na licu mesta delovala je ekipa prve pomoći Crvenog krsta Valjevo, koja je se u datom momentu vraćala sa vežbi za takmičenje prve pomoći, gde je delovala u zbrinjavanju pri evakuaciji lica iz zgrade.

U razgovoru sa šefovima odeljenja saznaje da se na zbornom mestu nisu pojavila tri lica. Po prijemu dojave o nastalom događaju, šef smene u VSJ Valjevo na lice mesta upućuje dva vozila, i to: komandno vozilo sa četiri vatrogasca spasioca i navalno vozilo sa šest vatrogasaca spasilaca. Zbog složenosti i daljeg toka intervencije prosleđuju informacije komandno operativnom centru i preko dežurnog operatera iz VSJ Valjevo poziva se i Specijalistički tim za spasavanje iz ruševina VSJ Valjevo.

Na lice mesta Specijalistički tim iz Valjeva dolazi sa dva vozila, ukupno 7 pripadnika. Sve ekipe koje dolaze na intervenciju, na ulazu u krug objekta dočekuje dežurno lice koje daje potrebne informacije o nastalom događaju. U 12:35 časova u neposrednoj blizini nastalog događaja dolazi do saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom.Vozilo marke Fiat Punto krećući se Karađorđevom ulicom, u smeru od ulice Sinđelićeva ka ulici Vuka Karadžića, udara lice koje je pretrčavalo Karađorđevu ulicu.

Udara ga prednjom levom stranom vozila i odbacuje lice sa vozila na kolovoz Karađorđeve ulice. Vozač vozila gubi kontrolu i udara bočnom levom stranom u betonsku žardinjeru, gde ostaje zarobljen u svom vozilu sa prelomom butne kosti. Naša ekipa prve pomoći koja je ispratila prethodni događaj, uočila je nesreću i odmah primenila potrebne mere do dolaska CHMP I VSJ. Istovremeno se formira mobilni operativni štab koji čine predstavnici svih službi angažovanih na nastalom vanrednom događaju.