Crveni krst Valjevo sa svojim partnerima i volonterima, svake godine obeležava Svetski dan borbe protiv tuberkuloze 24. marta kako bismo podigli svest javnosti o zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom uticaju tuberkuloze (TB) na društvo i pojedince i skrenuli pažnju na usmeravanje napora ka trajnoj eliminaciji tuberkuloze

24.03.2019.

Crveni krst Valjevo sa svojim partnerima i volonterima, svake godine obeležava Svetski dan borbe protiv tuberkuloze 24. marta kako bismo podigli svest javnosti o zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom uticaju tuberkuloze (TB) na društvo i pojedince i skrenuli pažnju na usmeravanje napora ka trajnoj eliminaciji tuberkuloze kao javno-zdravstvenog problema. Crveni krst Valjevo je svoje ovogodišnje aktivnosti realizovao kroz centralnu uličnu manifestaciju na kojoj je pored promotivnih poruka deljen i preventivno-propagandni materijal i učestvovao na tribini u sali muzičke škole u Valjevu.

U ponedeljak, 25. marta, Crveni krst Valjevo obeležio je Svetski dan borbe protiv tuberkuloze (24. mart) centralnom uličnom manifestacijom gde smo postavili štandove sa odgovarajućim zdravstvenim porukama i preventivnim materijalom uz preporuke Crvenog krsta Srbije, pod sloganom - „Vreme je“. Razgovarali smo sa našim sugrađanima o obaveštenosti i simptomima ove bolesti, značaju njenog ranog otkrivanja i lečenja uz podelu zdravstveno promotivnog materijala. Takođe smo ukazali da je lečenje besplatno a izlečenje sigurno samo ako se poštuje trajanje lečenja i redovno uzimanje terapije.

Aktivnost smo nastavili u sali Muzičke škole gde je realizovana tribina i predavanje za učenike sedmog razreda Prve osnovne škole kojima je predočeno da je vrlo bitno da se poštuju preporuke zdravih stilova života (zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost, održavanje higijene...), na koji način da se zaštite od TBC-a, da steknu naviku da se obrate lekaru zbog nekih simptoma sličnih prehladama i gripu, itd. Mladima smo govorili i o faktorima rizika, načinima prenošenja i zaštite od infekcije bacilom tuberkuloze ali i o važnosti borbe protiv predrasuda - važno da jedni drugima budu podrška kako bi se oduprli nezdravim stilovima života i bolestima zavisnosti čime jačaju svoje zdravlje.
Obeležavanju Svetskog dana borbe protiv TBC-a prisustvovali su i zabeležili TV VA Plus, TV Marš i Regionalna Vujić televizija.

TBC je među 10 najčešćih uzročnika smrti, odnosno jedan od najčešćih uzročnika među infektivnim bolestima. Primena nove efikasne dijagnostike i metodologije lečenja učinila je da Srbija, prema podacima iz 2017. godine, spada među zemlje sa niskim rizikom oboljevanja od TBC - 11 na 100.000 stanovnika. U Kolubarskom okrugu prošle godine imali smo 19 obolelih na 100.000, što je nešto više od republičkog proseka, ali imamo značajan pad u broju obolelih, stopi incidence i broju umrlih.

Od 21. do 28. marta organizuju se predavanja o prevenciji tuberkuloze za učenike sedmog razreda osnovnih škola, a ove aktivnosti realizujemo u saradnji sa Službom polivalentne patronaže Doma zdravlja Valjevo i Zavodom za javno zdravlje Valjevo.