Crveni krst Valjevo je učestvovao na specijalzovanom seminaru Crvenog krsta Srbije za oblast dobrovoljno davalaštvo krvi, a u skladu sa preporukama, delegirao predstavnika, stručnog saradnika za pomenutu oblast, Tomić Aleksandra.

24.10.2018.

Crveni krst Valjevo je učestvovao na specijalzovanom seminaru Crvenog krsta Srbije za oblast dobrovoljno davalaštvo krvi, a u skladu sa preporukama, delegirao predstavnika, stručnog saradnika za pomenutu oblast, Tomić Aleksandra. Ovaj seminar koji je rezultat saradnje nacionalnih društava Crvenog krsta Austrije i domaćina Srbije, realizovali su eminentni stručnjaci za više od 30 predstavnika lokalnih organizacija, koji su učestvovali na dvodnevnom savetovanju.

Zastupajući činjenicu da su „mehanizmi menadžmenta u davalaštvu krvi univerzalni“ predavači su predstavili svetske primere dobre prakse, ali i rezultate projekta DOMAIN (Donor Management in Europe) čije su sertifikate i dobili svi učesnici ovog seminara. Ova dvodnevna obkua pored umrežavanja ljudi i iskustava u oblasti dobrovoljnog davanja krvi, što je samo po sebi značajno, donela je izuzetno važne benefite.

Ovaj seminar, prevashodno je bio namenjen organizacijama koje su u svojim gradovima imale lokalne transfuziološke službe, a sada trpe nemali specifični pritisak, zbog primene odredaba Zakona o transfuziskoj medicini. Interaktivan rad iznedrio je veliki broj ideja, koje treba da unaprede pristup u organizaciji akcija, motivaciji davalaca, ali i unapređivanju postojećih baza, te dugoročnom planiranju u ovoj vitalnoj oblasti i jednom od svakako najvažnijih javnih ovlašćenja koje sprovodi Crveni krst.