Crveni krst Valjevo je u saradnji sa partnerima iz Doma zdravlja Valjevo – psihologom Savetovalištva za mlade i Službom polivalentne patronaže, kao i saradnicima iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo, u periodu od 20. do 27. novebmra u Edukativnom centru Doma zdravlja Valjevo

20.11.2018.

Crveni krst Valjevo je u saradnji sa partnerima iz Doma zdravlja Valjevo – psihologom Savetovalištva za mlade i Službom polivalentne patronaže, kao i saradnicima iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo, u periodu od 20. do 27. novebmra u Edukativnom centru Doma zdravlja Valjevo, realizovao drugi deo obuke za vršnjačke edukatore na temu prevencije alkoholizma kod mladih u kojoj su učestvovali učenici prvog i drugog razreda pet srednjih škola iz Valjeva: Medicinske škole, Ekonomske škole, Tehničke škole, Valjevske Gimnazije i Poljoprivredne škole sa Domom učenika.

Obuka je trajala četiri dana, u periodu od 20. do 27. novebmra, i bila je podeljenau više celina koje zajedno daju odgovor na pitanje koja znanja i veštine su neophodne u vršnjačkoj edukaciji na temu prevencije alkoholizma. Ove teme realizovane su kroz predavanja i edukativne radionice. Saradnik Crvenog krsta Valjevo, trener za vršnjačko obrazovanje iz nekoliko oblasti sa polaznicima je prošao model četrdesetpetominutnog časa i kroz organizaciju predavanja objasnio navažnije činjnice vezane za pripremu edukatora, teme i vremenskog okvira. Nakon ovog predavanja kolege iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje, zajedno sa učesnicima prošli su kroz prezentaciju „Mladi i alkoholizam“ koja će biti sredstvo za rad svakog tima vršnjačkih edukatora. Obuka je završena pitanjima za evaluaciju koja će na predavanjima meriti uspešnost rada. Ovom prilikom zakazana je i poslednja obuka za one polaznike koji su se kroz ovaj praktičan rad opredelili za edukaciju vršnjaka.

Ta završna sesija koja će biti realizovana krajem decembra podrazumeva „pilot“ predavanja uz prisustvo mentora i kolega edukatora.