Crveni krst Valjevo je u utorak na gradskom trgu od 11 časova obeležio 18. oktobar – Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

18.10.2022.
18.10.2022. – TRAFFICKING - Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Crveni krst Valjevo je u utorak na gradskom trgu od 11 časova obeležio 18. oktobar – Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Ovaj datum u kalendar važnih datuma, uvrstila je Evropska komisija 2007. godine, od kada se i obeležava u svim zemljama članicama. Crveni krst Srbije od 2005. godine u kontinuitetu sprovodi aktivnosti na prevenciji trgovine ljudima. Metoda koja je odabrana za ovu priliku je javna prezentacija programa, prevashodno učenicima druge godine medicinske škole, konkretno jedne odeljnske zajednice. Na takav način uz prolaznike na Gradskom trgu, bili smo u prilici da informišemo i motivišemo mlade ljude, da postanu vršnjački edukatori i uključe se u program.

Nakon centralne ulične manifestacije, od 13.30 časova u prostoru svečane sale Poljoprivredne škole sa domom učenika „Valjevo“, za 87. učenika (iz nekoliko generacija), vršnjački edukator Milica Mićić i trener u progamu Prevencija trgovine
ljudima Aleksandar Tomić, održali su predavanje namenjeno srednješkolskom uzrastu.

Predavanju su prisustvovala i tri profesora. Postignut je zavidan nivo interakcije i učenici su se sa predavačima zadržali i nakon završenog predavanja kako bi mogli da postave i dodatna pitanja.

Kako navodi sekretar Crvenog krsta Valjevo, Aleksandar Tomić, u planu je i obuka za 14 -16 kandidata za vršnjačke edukatore do kraja tekuće godine. Ovaj plan je u saglasju sa Lokalnim akcionim planom za unapređenje položaja izbeglih i interno raseljenih lica, povratnika po sporazumu o readmisiji, migranata bez utvrđenog statusa i tražilaca azila u gradu Valjevu za period od 2022-2025. godine.