Crveni krst Valjevo je 18.03.2022. aktivno učestvovao u pokaznoj vežbi „Tehnička škola 2022“. Vežba je prikazala združeni odgovor svih subjekata i struktura sa mandatom da deluju u vanrednim situacijama. Taktički zadatak kojim su jedinice testirane, bio je spašavanje ugroženih i povređenih lica u tehničkim intervencijama u saobraćaju.

18.03.2022.
Crveni krst Valjevo je 18.03.2022. aktivno učestvovao u pokaznoj vežbi „Tehnička škola 2022“. Vežba je prikazala združeni odgovor svih subjekata i struktura sa mandatom da deluju u vanrednim situacijama. Taktički zadatak kojim su jedinice testirane, bio je spašavanje ugroženih i povređenih lica u tehničkim intervencijama u saobraćaju. Osim Crvenog krsta Valjevo, pokaznu vežbu realizovali su Vatrogasno spasilački Bataljon Valjevo, Saobraćajna policija Valjevo, Služba hitne medicinske pomoći Valjevo, Tehnička škola Valjevo i Medicinska škola „dr Miša Pantić“ Valjevo.

Cilj vežbe bio je edukacija budućih vozača-učenika Tehničke škole Valjevo, profesora, prisutnih građana, a preko medija i šire javnosti o bezbednosti u saobraćaju, te zajedničko delovanje svih službi. To konkretno znači da se u realnom vremenu prati reakcija ključnih činilaca kao i njihova sinergija u delovanju.

Opis taktičkog zadatka. Dana 23.03.2022. u 13.15 časova, došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su učestvovala dva putnička vozila koja su se kretala niz Rdaničku ulicu, istim smerom. Vozač putničkog vozila marke „Volvo“ preticao je putničko vozilo marke „Tojota“. Vozač „Tojote“ izgubio je kontrolu nad vozilom i došlo je do kontakta između vozila. Tom prilikom oba vozila probila su zaštitnu ogradu i sletela na betonski teren Tehničke škole. Biciklista se kretao trotoarom Radničke ulice i prilliikom sudara dva vozila, vozač automobila „ Volvo“ ga je udario. Biciklista je takođe pao na teren škole i ostao zarobljen ispod vozila „Volvo“, sa priklještenim donjim ekstremitetima. Jedno lice koje se nalazilo na terenu tehničke škole, takođe je povređeno.

U saobraćajnoj nezgodi učestvovala su dva vozila, biciklista i pešak. U vozilu „Tojota“ se nalaze dva povređena lica, koja ne mogu samostalno da izađu iz vozila. Jedno lice ima prelom butne kosti desne noge, a drugo lice prelom leve nadlaktice, pa je potrebna intervencija SHMP i VSJ. U drugom vozilu „Volvo“ se nalazi lice koje je u besvesnom stanju, a ispod vozila je zaglavljen biciklista, čiji su donji ekstremiteti zarobljeni ispod vozila. Takođe, jedno lice je povređeno na trotoaru, posečeno krhotinama vozila koja su učestvovala u nezgodi.

Nakon dojave, sve ekipe su pristupile rešavanju taktičkog zadatka. Prva, praktično na licu mesta delovala je ekipa prve pomoći Crvenog krsta Valjevo. Oni su u trenutku nezgode bili u tehničkoj školi u ulozi demonstratora prve pomoći učenicima Saobraćajnog smera. Nakon dojave, ekipa od šest članova uputila se ka akcidentu, na sportski teren škole. Ova ekipa predstavlja takmičarsku grupu prve pomoći, učenica medicinske škole Valjevo, okupljenih u sekciji Omladine, pomenute škole. Ekipa je na licu mesta izvršila trijažu i u skladu sa zatečenom situacijom, pružila mere neodložne pomoći.
Licu zaglavljenom ispod vozila zbog bola u predelu vrata izvršena je manuelna stabilizacija glave, povređenom pešaku previjanje posekotine, a potom i obezbeđenje vozila čijim se unesrećenim nije moglo pristupiti. Nakon dolaska SHMP i VSJ, ekipa prve pomoći asistirala je do kraja u spašavanju lica.

Zaključak aktera i profesionalaca je da je ekipa prve pomoći u svemu odgovorila na taktički zadatak, te da je pokazala izuzetnu uvežbanost tokom pokazne vežbe. Ovom prilikom napominjemo i ekipu za realistički prikaz povreda medicinske škole Valjevo, koja je na izuzetan način pripremila simulante u vežbi.

Sama pokazna vežba, njen obim i dinamka bili su od nemerljivog značaja za iskustvo ekipe prve pomoći.

Na samom kraju plan je da se snimak vežbe koristi kao pomoćno sredstvo u radu ali i promotivni spot.