Crveni Krst Valjevo u saradnji sa Omladinom JAZAS Valjevo održao je tri predavanja za ukupno 59 učenica medicinske škole “Dr Miša Pantić” Valjevo.

12.12.2016.
Crveni Krst Valjevo u saradnji sa Omladinom JAZAS Valjevo održao je tri predavanja za ukupno 59 učenica medicinske škole “Dr Miša Pantić” Valjevo.

Osnovne činjenice o očuvanju reproduktivnog zdravlja i prevenciji polno prenosivih infekcija (PPI), ali i važnosti redovnog odlaska kod ginekologa, te metodama kontracepcije, predočio je gost na ovom predavanju - specijalista Doma zdravlja Valjevo, dr Duško Antonić. Nakon tog predavanja za 26 učenica, prve godine, smera pedijatrijska sestra, usledilo je kratko sagledavanje osnovnih rizika i mogućnosti prevencije zaražavanja HIV-om. Ovaj deo predavanja realizovao je trener za vršnjačke edukatore Crvenog krsta Valjevo I Omladine JAZAS Valjevo, Tomić Aleksandar. Na samom kraju predavanja, pre distribucije zdravstveno vaspitnih materijala i kondoma, Tomić Aleksandar i volonter Crvenog krsta Valjevo Aleksa Dragojlović prezentovali su važnost pravilne upotrebe kondoma kao najsigurnijeg i najdostupnijeg sredstva kontracepcije, zastite od PPI ali i side kao najteže seksualno transmisivne bolesti.

Naredno predavanje održano je za 14 učenica druge godine, smera frizer i to predavanje se dominantno odnosilo na prevenciju HIV-a ali je dotatklo i činjenice koje su od važnosti za očuvanje reproduktivnog zdravlja. I na ovom predavanju podeljene su zdravstveno vaspitne brošure i kondomi.

Na poslednjem predavanju kome je prisustvovalo 19 učenica četvrte godine smera, kozmetičar, prvo je prezentovan film Crvenog krsta Srbije „Dečko koji se stideo“ pa je onda trener za vršnjačke edukatore Omladine JAZAS Valjevo pristupio pojašnjavanju činjenica i upoznavanju prisutnih sa novim epidemiološkim podacima. U saradnji sa volonterom Crvenog krsta Valjevo Aleksom Dragojlović i ovoj grupi je predavanje zaključeno činjenicama o važnosti pravilne upotrebe kondoma.

Predavanja su protekla bez ikakvih poteškoća i ciljevi koji su postavljeni u smislu predstavljanja najvažnijih činjenica, obima predavanja ali i interakcije slušalaca su u svemu dostignuti.

Predstavnica škole prof. Nataša Kristić koja je ugovorila predavanja, se obavezala da će za potrebe dokumentovanja održanih predavanja obezbediti zvaničnu potvrdu škole.