Ovogodišnju jubilanu 20. manifestaciju Međunarodnog dana mladih koja se na globalnom nivou obeležava pod sloganom „Transformacija obrazovanja”, realizovali smo adekvatnom postavkom i centralnom uličnom manifestacijom na Gradskom trgu u Valjevu

12.08.2019.

Ovogodišnju jubilanu 20. manifestaciju Međunarodnog dana mladih koja se na globalnom nivou obeležava pod sloganom „Transformacija obrazovanja”, realizovali smo adekvatnom postavkom i centralnom uličnom manifestacijom na Gradskom trgu u Valjevu, uz posebno pripremljene prezentacije o aktivizmu mladih u Crvenom krstu Valjevo i predstavljanju programa koji su namenjeni mladima svih uzrasta a na kojima su mladi angažovani kao nosioci aktivnosti u formi volontera, edukatora, vršnjačkih edukatora, trenera ili nacionalnih trenera po oblastima delovanja Crvenog krsta na lokalnom i nacionalnom nivou.Naš moto ovogodišnje aktivnosti na lokalnom nivou promovisali smo sa porukom „Mladi mladima – o mladima“ sa akcentom na promovisanju vršnjačke edukacije i prenošenja znanja u vršnjačkoj grupi od strane obučenih i osposobljenih vršnjačkih edukatora.

Generalna skupština UN prihvatila je 1999. godine preporuku Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu da se 12. avgust proglasi za Međunarodni dan mladih a ovogodišnja tema na globalnom nivou je „Transformacija obrazovanja”. U Srbiji se obeležava od 2007. godine kada je prvi put uspostavljeno Ministarstvo za omladinu i sport. Praznik predstavlja priliku da se privuče pažnja na probleme mladih, kao i da se podstakne njihovo uključivanje u razvoj društva.