Crveni krst Valjevo je aktivno obeležio 7. april SVETSKI DAN ZDRAVLjA, koji je ove godine posvećen depresiji i obeležava se pod sloganom „Depresija, hajde da razgovaramo“.

10.04.2017.
Crveni krst Valjevo je aktivno obeležio 7. april SVETSKI DAN ZDRAVLjA, koji je ove godine posvećen depresiji i obeležava se pod sloganom „Depresija, hajde da razgovaramo“. Centralna ulična aktivnost je održana na Gradskom trgu u 11 časova, gde su postavljeni štandovi sa odgovarajućim zdravstvenim porukama, a volonteri Crvenog krsta Valjevo su delili informativni materijal i prilazili sugrađanima simboličnom rečenicom „Hajde da razgovaramo“, što je nailazilo na iznenađenje ali kasnije i na spontan razgovor sa osmesima na licima. Merenje telesne mase je naročito privuklo pažnju starijih sugrađana.

Pre ulične manifestacije je u Domu zdravlja Valjevo održan zajednički sastanak sa partnerima na kojem je dogovorena vršnjačka edukacija na ovu temu kojoj je prisustvovala i imala izlaganje naša saradnica za zdravstvenu delatnost, Zorica Jovanović.

U skladu sa sloganom Svetskog dana zdravlja, „Depresija, hajde da razgovaramo“, cilj ovogodišnje kampanje je da se motiviše što veći broj ljudi koji imaju simptome depresije da potraže pomoć porodice, prijatelja, kolega kao i zdravstvenih i socijalnih ustanova a ujedno i da se informiše javnost o uzrocima i mogućim posledicama depresije kako bi se lakše prepoznali simptomi i na vreme preuzele preventivne mere. Razgovor sa osobama od poverenja može biti prvi korak ka oporavku od depresije.

Crveni krst Valjevo je aktivnosti posvećene Svetskom danu zdravlja realizovao u saradnji sa svojim partnerima Zavodom za javno zdravlje Valjevo i Patronažnom službom Doma zdravlja Valjevo.