Crveni krst Valjevo je sa učenicima sedmog razreda OŠ „Vladika Nikolaj Velimirović“ realizovao radionicu „Na kampovanju“ iz modula 5 - Rodna ravnopravnost, programa Promocija humanih vrednosti.

23.06.2018.

Crveni krst Valjevo je sa učenicima sedmog razreda OŠ „Vladika Nikolaj Velimirović“ realizovao radionicu „Na kampovanju“ iz modula 5 - Rodna ravnopravnost, programa Promocija humanih vrednosti. Prvi deo radionice realizovan je u okviru nastavnog dana koji je ralizovan u prirodi – klisure reke Gradac, u prostoru konjičkog kluba „Degurić“.

Taj ambijent bio je idealan za projektni zadatak osmišljavanja funkcionisanja jednog kampa i podele uloga unutar timova za realizaciju radionice „Na kampovanju“. Aktivno učešće učenika druge osnovne škole realizovano je kroz rad u četiri grupe u kojima se vodilo računa da grupe budu optimalno izbalansirane po rodnom sastavu. Učesnici radionice, njih 47 nisu znali koja je tematska odrednica, pa nisu mogli davati poželje odgovore na zadatke koje je zahtevala realizacija radionice.

Jednostavno, njihova percepcija rodnih uloga stavljena je u prvi plan, kroz konkretnu situacijiu koju su kao grupa tretirali. U uspešnoj realizaciji radionice asistirala su dva volontera Crvenog krsta Valjevo, a prvom delu realizacije, radu u prirodi prisustvovala su i dva nastavnika pomenute osnovne škole.