Crveni krst Valjevo je u nedelju, 4. februara u hali KK „Student“ iz Valjeva, u dogovoru sa organizatorima, učestvovao u nedeljnoj aktivnosti - Porodično druženje i humanitarni turnir „Za malu Nađu“ kroz realizaciju edukativnih radionica Crvenog krsta Valjevo iz oblasti difuzije i Promocije humanih vrednosti pod nazivom „Za dobrotu svaki dan je – dobar dan“.

04.02.2018.

Crveni krst Valjevo je u nedelju, 4. februara u hali KK „Student“ iz Valjeva, u dogovoru sa organizatorima, učestvovao u nedeljnoj aktivnosti - Porodično druženje i humanitarni turnir „Za malu Nađu“ kroz realizaciju edukativnih radionica Crvenog krsta Valjevo iz oblasti difuzije i Promocije humanih vrednosti pod nazivom „Za dobrotu svaki dan je – dobar dan“. U skladu sa planiranim aktivnostima, ovo je bila i prilika da se sa najmlađim košarkašima, njihovim roditeljima, prijateljima i trenerima promovišu humane vrednosti, a istovremeno im se omoguće i dodatna znanja.

U dogovoru sa organizatorima, odlučili smo se za informisanje o Crvenom krstu, dakle jedno kratko predavanje iz Difuzije, a od igrolikih aktivnosti odabrali smo radionicu iz modula nenasilno rešavanje konflikata, programa Promocija humanih vrednosti. Aktivnost koju smo odabrali je „Pet ostrva“ jer se ona kroz dosadašnji rad sa decom pokazala kao najbolje prihvaćena varijanta radionice „Od igračke plačka“. U radionici su učestvovali članovi KK „Student“ uzrasta do šestog razreda osnovne škole, njih ukupno 23. Radionici su prisustvovali rodititelji, njih oko 40, učesnici Porodičnog druženja koji su pažljivo ispratili radionicu sa tribina (dovoljno daleko da deca steknu utisak da sama sa moderatorom radionice, a dovoljno blizu da čuju smernice i zaključke aktivnosti u kojoj su učestvovala njihova deca) dok su deca igroliku aktivnost realizovala na terenu. Aktivnost je u svemu dostigla postavljene ciljeve, a posebno smo zadovoljni nivoom postignute interakcije sa učesnicima radionice, te njihovim znanjem o zanačaju Crvenog krsta za lokalnu zajednicu koju oni, iako mladi, itekako prepoznaju.

Nakon realizovane radionice i diskusije sa učesnicima, podeljeni su namenski kalendari – planeri „Za dobrotu, svaki dan je dobar dan“ i organizovano je zajedničko fotografisanje. Roditelji su nakon radionice apostrofirali značaj očiglednog rada sa decom, na teme koje su od značaja za njihovo odrastanje i interakciju sa pojedinicima i grupom, a koje ponekad neminovno vode ka konfliktnim situacijama, te da je dragoceno što mogu naučiti tehnike za nenasilono rešavanje konflikata.