Crveni krst Valjevo je, u utorak 03. decembra od 16 časova u amfiteatru Ekonomske škole „Valjevo“ održao tribinu o prevenciji HIV infekcije i očuvanju reproduktivnog zdravlja zajedno sa stručnim saradnicima i partnerima iz ove oblasti

03.12.2019.

Crveni krst Valjevo je, u utorak 03. decembra od 16 časova u amfiteatru Ekonomske škole „Valjevo“ održao tribinu o prevenciji HIV infekcije i očuvanju reproduktivnog zdravlja zajedno sa stručnim saradnicima i partnerima iz ove oblasti, na temu „Nađi pravi izbor“ na kojoj je prisustvovalo106 učenika i dva profesora škole domaćina a prisutnima je emitovan i film „Dečko koji se stideo“ Crvenog krsta Srbije. Tribina je održana u sklopu decembarske kampanje borbe protiv side a u okviru tematske oblasti očuvanja reproduktivnosg zdravlja i kontracepcije kod mladih, ona je istovremeno bila i nastavak kapanje „Nađi pravi izbor“ čiji je fokus, upravo izbor kontraceptivnih metoda i metoda zaštite od nepredviđene infekcije. Ovu tribinu zajedno su realizovali dr Duško Antonić - ginekolog specijalista službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Valjevo, Slavica Petrović, moderator tribine, iz Službe polivalentne patronaže i Aleksandar Tomić, stručni saradnik Crvenog krsta Valjevo, trener za obuku vršnjačkih edukatora u prevenciji HIV infekcije koju je ispratilo 106 učenika i dva profesora škole domaćina,.

Tribina je konciprana tako da se učenicima pokaže važnost sveobuhvatnog pristupa u očuvanju reproduktivnog zdravlja, te da izbor sredstva kontracepcije, može biti način zaštite od polno prenosivih infekcija ali i metod sprečavanja maloletničkih trudnoća.

Tema je bila i opasnost od ranog stupanja u seksualne odnose, važnost redovnog odlaska kod ginekologa i oslobađanje od vršnjačkog pritiska u donošenju odluke o stupanju u intimne odnose. Na ovaj način, postignuta je tematska sinergija i poslate su unisone poruke, značajne za očuvanje reproduktivnog zdravlja svakog mladog čoveka. Za ove potrebe, prisutnima je emitovan film „Dečko koji se stideo“ Crvenog krsta Srbije, koji je na način koji je najprimereniji generaciji „milenijalaca“ povezao uvodno predavanje dr Antonića i nastavak koji se ticao prevencije zaražavanja virusom humane imunodeficijencije. Značajnu podršku u realizaciji aktivnosti dao je gradski Zavod za javno zdravlje koji je pripremio zdravstveno propagandne brošure za svakog učeniika, dok su Crveni krst i Patronažna služba obezbedili kondome, koje su prisutni dobijali uz brošure. Podršku u neposrednoj realizaciji aktivnosti, dale su i glavna sestra Službe polivalentne patronaže, Vesna Pavlović i saradnica iz iste službe Slavica Filipović. Vest o tribini objavljena je na nekoliko intert portala, ali i zvaničnim internet prezentacijama ustanova, što je ovom događaju pored javnosti, dalo i širi zdravstveno preventivni karakter.