02.11.2019. - Četvorodnevna obuka za vršnjačke edukatore Crvenog krsta Valjevo, na temu „Prevencija side i očuvanje reproduktivnog zdravlja“ pod nazivom: „SPOT“ – Saznaj, promoviši, obrazloži, testiraj!

02.11.2019.

02.11.2019. - Četvorodnevna obuka za vršnjačke edukatore Crvenog krsta Valjevo, na temu „Prevencija side i očuvanje reproduktivnog zdravlja“ pod nazivom: „SPOT“ – Saznaj, promoviši, obrazloži, testiraj!

Crveni krst Valjevo je u periodu od 30. oktobra do 02. novembra partnerski učestvovao u realizaciji obuke na temu „Prevencija side i očuvanje reproduktivnog zdravlja“ – četvorodnevne škole za vršnjačke edukatore. Ova obuka je jedan od integralnih delova projekta koji je finansirao Grad Valjevo a podnosilac projekta je Omladina JAZAS Valjevo, pod radnim nazivom: „SPOT – Saznaj, promoviši, obrazloži, testiraj!“ Obuku je sproveo Aleksandar Tomić stručni saradnik Crvenog krsta Valjevo za zdravstveno vaspitnu delatnost, podmladak i omladinu, trener za obuku trenera i edukatora Omladine JAZAS Valjevo. Partneri u realizaciji projekta su pored Crvenog krsta Valjevo, srednja medicinska škola „dr Miša Pantić“ i Asocijacija „Duga“ Šabac. Svi polaznici ove obuke su srednješkolci (dominantno učenici druge godine), predstavnici sekcija Crvenog krsta matičnih škola. Obuka je realizovana po standardizovanom modelu Omladine JAZAS, koji je najbolji iz ove oblasti, a Obuka je traja četiri dana, realizovana je od srede do subote i koncipirana je na unapređenju prezenterskih veština, kroz radioničarski rad ali i unapređenju znanja kroz stručna teorijska predavanja, te radionice kojima s klarifikuju pomenute teme. Stručni predavači bili su Arsenijević dr Snežana, infektolog Opšte bolnice Valjevo i načelnik odeljenja, specijalista ginekologiji Doma zdravlja Valjevo Antonić dr Duško, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Valjevo, Rajković dr Biljana i psiholog srednje med škole Valjevo Jelena Damnjanović.

Polaznici su na početku obuke, uradili dva ulazna – pretesta, kako bi se utvrdio nivo znanja sa kojim su započeli obuku. Za četiri dana, realizovane su 24 radionice i četiri teorijska predavanja. Svi polaznici su poslednjeg dana obuke, polagali završni test, koji sadrži 67 pitanja iz oblasti prevencije side i očuvanja reproduktivnog zdravlja. Test je eliminacioni i nakon položenog testa vršnjački edukatori će uraditi „pilot“ predavanje, a potom i predavanja po valjevskim osnovnim školama. Na obuci su učestvovali predstavnici svih valjevskih srednjih škola.

Intenzivan rad na temi kojim će ovi mladi ljudi dati svoj konkretan doprinos, očuvanju zdravlja lokalne zajednice, ispratili su i predstavnici medija, te je Regionalna televizija „Vujić“ prisustvovala obuci i u specijalizovanoj emisiji o bezbednosti i zdravlju mladih izvestila svoje gledaoce kakve su imresije učesnika škole za vršnjačke edukatore. Očekivanja od ovog treninga su velika, tim pre što u vreme dok su održavana redovna predavanja iz ove teme, sa veliki obuhvatom učenika, broj novoinficiranih je bio u stagnaciji, dok je u protekloj 2018. godini, identifikovano 5 novih slučajeva zaražavanja (na teritoriji kolubarskog okruga) što je zbir nekoliko prethodnih godina, ali i rezultat kampanje testiranja, koja se na žalost ove godine verovatno neće ponoviti. No, veliki pomak je što će ovi vršnjački edukatori svojim terenskim radom i učešćem u javnim događajima koje organizuje Crveni krst Valjevo, biti u prilici da svoja znanja prezentuju građanstvu i da utiču da zajednica bude zdravija.