Crveni krst Valjevo je, uz niz drugih aktivnosti vezanih za ovaj datum, centralnu uličnu manifestaciju povodom 01.decembra – Svetskog dana borbe protiv side, realizovao na centralnom Gradskom trgu, pod sloganom „NEJEDNAKOST, AIDS, PANDEMIJE - da stavimo tačku“

01.12.2021.
Crveni krst Valjevo je, uz niz drugih aktivnosti vezanih za ovaj datum, centralnu uličnu manifestaciju povodom 01.decembra – Svetskog dana borbe protiv side, realizovao na centralnom Gradskom trgu, pod sloganom „NEJEDNAKOST, AIDS, PANDEMIJE - da stavimo tačku“, postavkom promotivnih štandova, zajedno sa našim edukovanim volonterima i partnerima kroz podelu preventivnih brošura i kondoma sugrađanima koji su posetili naše štandove i obraćanjem medijima koji su u velikom broju prisustvovali ovoj aktivnosti. Po završetku ove aktivnosti, u periodu od 14,30 do 17,30 časova, svim zainteresovanim sugrađanima omogućeno je dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje na HIV. Vesplatno testiranje u specijalizovanom sanitetskom vozilu je realizovano je uz podršku Asocijacije „Duga“ Šabac uz asistenciju naših edukovanih volontera.
Mediji: Uvažavajući specifične okolnosti i aktuelnu epidemiološku situaciju, odlučili smo da konferenciju za medije održimo neposredno pred početak događaja na otvorenom, istovremeno ukazujući na važnost sprečavanja zaražavanja virusom humane imunodeficijencije. Nakon konferencije za novinare prisutni volonteri Crvenog krsta Valjevo su, uz korišćenje zaštitnih rukavica i maski, posetiocima i prolaznicima delili kondome i brošure.

Medijski partneri su se odazvali (TV Valjevo plus, TV Marš i regionalna VTV Valjevo) svesni svoje uloge i značaja u trenutnim okolnostima, jer u vreme pandemije korona virusa oni nisu samo informativni već i edukativni resurs. Svoj medijski prostor našim aktivnostima opredelio je i lokalni nedeljnik „Napred“ jedan od najtiražnijih lokalnih novina u Republici Srbiji.

Još nešto podataka o epidemiološkoj situaciji ...

Sida je smrtonosna i neizlečiva bolest kojom je od 1981. do danas bilo inficirano 76 miliona ljudi, od čega je skoro 33 miliona umrlo. Trenutna pokrivenost terapijom je 67% zaraženih, poređenja radi 2009. je oko 6.4 miliona koristilo terapiju, danas (2020) je koristi 26 miliona što je ogroman pomak ali i dalje je oko 12 miliona ljudi bez adekvatne terapije. Dostupnost visoko aktivne antiretrovirusne terapije (HAART) u Srbiji prati svetska kretanja, pa je tako dostupnost terapije u poređenju sa 2003. godinom mnogostruko veća (330 – 2003. prema 2065 u 2019. godini). Ono što je globalni zaključak je da je globana pandemija COVID 19, poremetila pozitivne trendove u povećanju broja testiranih i osoba pokrivenim adekvatnom terapijom, te da će biti potrebno vreme i dodatni zajednički napori da se ta poteškoća prevaziđe, a ovaj zaključak je kompatibilan sa ovogodišnjim globalnim sloganom „Globalna solidarnost, zajednička odgovornost“.

U našem Kolubarskom okrugu do danas, su u tekućoj godini tri novoinficirane osobe i tri koje su evidentirane kao obolele. Ukupno 49 osoba, od prvog zvanično verifikovanog slučaja 1990. godine.