Centralnu uličnu manifestaciju pod sloganom „Globalna solidarnost, zajednička odgovornost“ ove godine smo realizovali, zajedno sa našim edukovanim volonterima i partnerima kroz dva segmenta a to su: konferencija za medije na otvorenom i podela preventivnih brošura i kondoma sugrađanima

01.12.2020.

Centralnu uličnu manifestaciju pod sloganom „Globalna solidarnost, zajednička odgovornost“ ove godine smo realizovali, zajedno sa našim edukovanim volonterima i partnerima kroz dva segmenta a to su: konferencija za medije na otvorenom i podela preventivnih brošura i kondoma sugrađanima koji su posetili naše štandove. Uvažavajući specifične okolnosti i aktuelnu epidemiološku situaciju, odlučili smo da konferenciju za medije održimo neposredno pred početak događaja na otvorenom, istovremeno ukazujući na važnost sprečavanja zaražavanja virusom humane imunodeficijencije. Medijski partneri su se odazvali (TV Valjevo plus, TV Marš i regionalna VTV Valjevo) svesni svoje uloge i značaja u trenutnim okolnostima, jer u vreme pandemije korona virusa oni nisu samo informativni već i edukativni resurs. Svoj medijski prostor našim aktivnostima opredelio je i lokalni nedeljnik „Napred“ jedan od najtiražnijih lokalnih novina u Republici Srbiji.

Nakon konferencije za novinare prisutni volonteri Crvenog krsta Valjevo su, uz korišćenje zaštitnih rukavica i maski, posetiocima i prolaznicima delili kondome i brošure. U ovoj aktivnosti učestvovali su i učenici Medicinske škole, njihovi nastavnici praktične nastave, kao i kolege iz Patronažne službe Doma zdravlja Valjevo i Omladine JAZAS-a. Ovog puta, zbog akcenta na ličnoj bezbednosti realizatora i bezbednosti sugrađana, nije bilo uobičajnog savetovanja i testiranja; već je samo deljen zdavstveno preventivno edukativni materijal i kondodmi „an pasan“ bez zadržavanja.

Još nešto podataka o epidemiološkoj situaciji ...

Sida je smrtonosna i neizlečiva bolest kojom je od 1981. do danas bilo inficirano 76 miliona ljudi, od čega je skoro 33 miliona umrlo. Trenutna pokrivenost terapijom je 67% zaraženih, poređenja radi 2009. je oko 6.4 miliona koristilo terapiju, danas (2020) je koristi 26 miliona što je ogroman pomak ali i dalje je oko 12 miliona ljudi bez adekvatne terapije. Dostupnost visoko aktivne antiretrovirusne terapije (HAART) u Srbiji prati svetska kretanja, pa je tako dostupnost terapije u poređenju sa 2003. godinom mnogostruko veća (330 – 2003. prema 2065 u 2019. godini). Ono što je globalni zaključak je da je globana pandemija COVID 19, poremetila pozitivne trendove u povećanju broja testiranih i osoba pokrivenim adekvatnom terapijom, te da će biti potrebno vreme i dodatni zajednički napori da se ta poteškoća prevaziđe, a ovaj zaključak je kompatibilan sa ovogodišnjim globalnim sloganom „Globalna solidarnost, zajednička odgovornost“.

U našem Kolubarskom okrugu do danas, su u tekućoj godini tri novoinficirane osobe i tri koje su evidentirane kao obolele. Ukupno 49 osoba, od prvog zvanično verifikovanog slučaja 1990. godine.

Do kraja decembra ukoliko lokalna epidemiološka situacija bude povoljnija, planirana su dva kruga testiranja koje je podržala gradska administracija, a realizuje Asocijacija „Duga“ Šabac u specijalizovanom vozilu Ministarstva zdravlja Republike Srbije, sve kao deo projekta „Imamo plan – znanje je put, globalni zadatak je i naš cilj“