Crveni krst Valjevo je, u utorak 01.oktobra, realizovao aktivnosti posvećene starijim licima pod sloganom: „Ka jednakosti u starijem dobu“ u skladu sa preporukama za obeležavanje ovogodišnjeg 01.oktobra – Međunarodnog dana starijih lica.

01.10.2019.

Crveni krst Valjevo je, u utorak 01.oktobra, realizovao aktivnosti posvećene starijim licima pod sloganom: „Ka jednakosti u starijem dobu“ u skladu sa preporukama za obeležavanje ovogodišnjeg 01.oktobra – Međunarodnog dana starijih lica.

Aktivnosti smo realizovali prema tematskom okviru, u prostorijama i ispred sedišta Udruženja penzionera Grada Valjeva. Cilj obeležavanja ovogodišnjeg dana starijih lica je da podstaknemo intergeneracijiski dijalog o starenju, o važnosti društvene uloge starijih, kao i o sagledavanju potreba trećeg doba iz prizme individualnog pristupa. Pored pažnje i preventive, ovo je na neki način i direktan odgovor na „ejdžizam“, termin koji je Robert Batler osmislio pre ravno pedest godina, a koji govori o simplificiranom shvatanju starijih, diskriminaciji, na kraju i marginalizaciji njihove društvene uloge. Aktivnosti smo realizovali zajedno sa našim partnerima iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo, Domom zdravlja Valjevo i medicinskom školom „Dr Miša Pantić“ Valjevo.

Svet stari, svi narodi stare, a poseban izazov imaju one zemlje koje su statistički među najstarijim u Evropi, a sa druge strane su tranziciona društva, pa sistemski mehanizmi nisu dovoljno razvijeni kako bi se o najstarijim sugrađanima razvijao što individualniji pristup. Ovo bi u jednoj rečenici bila i analiza našeg društva i kapaciteta kojim tretiramo starost, a koja u velikoj meri predstavlja i zatečeno stanje koje i ovakva aktivnost menja. Ova aktivnost bila je i poziv predstavnicima starijih da se aktivno uključe u očuvanje svog zdravlja i zagovaranje aktivnog trećeg doba među svojom generacijom.

Program obeležavanja osmišljen je tako da naše najstarije sugrađane dočekuju volonteri Crvenog krsta, daju im osnovne informacije o aktivnostima, podele promotivni materija Crvenog krsta u štampanoj formi – liflete „10 saveta za bolje starenje“ a potom ih upućuju na preglede i merenja koja su realizovali predstavnici patronažne službe Doma zdravlja Valjevo i učenici medicinske škole „dr Miša Pantić“. Volonteri su sa odgovarajućim zdravstveno vaspitnim lifletima pozivali sugrađane koji su bili u blizini objekta da provere svoje vitalne parametre, a nakon merenja visine šećera u krvi, krvnog pritiska, telesne visine, težine, te „body mass index” usledilo je i predavanje preventivnog centra, Zavoda za javno zdravlje Valjevo o ishrani u trećem dobu. Aktivnost su ispratili i regionalni i lokalni mediji, televizija „Vujić“, „Valjevo Plus“ i televizija „Marš“.