Crveni Krst Valjevo je 24. januara u prostoru svečane sale Muzičke škole “Živorad Grbić” u Valjevu, održao pedesetominutno predavanje na temu: “Unapređenje reproduktivnog zdravlja srednješkolske populacije i smanjenje rizika od prenošenja polno prenosivih infekcija (PPI) sa naglaskom na sidu”.

24.01.2018.

Crveni Krst Valjevo je 24. januara u prostoru svečane sale Muzičke škole “Živorad Grbić” u Valjevu, održao pedesetominutno predavanje na temu: “Unapređenje reproduktivnog zdravlja srednješkolske populacije i smanjenje rizika od prenošenja polno prenosivih infekcija (PPI) sa naglaskom na sidu”. Predavanju je prisustvovalo 33 učenika od prve do treće godine kao i četiri profesora ove škole. Stručni predavači na ovom predavanju bili su: dr Duško Antonić, ginekolog specijalista dispanzera za zdravlje žena u Domu zdravlja Valjevo i Aleksandar Tomić saradnik za podmladak i omladinu u Crvenog krsta Valjevo a ovo predavanje medijski je propratila TV VA Plus Valjevo, prilogom u emisiji DAN.

Dr Duško Antonić je izlaganjem o rizicima po prenos seksualno transmisivnih bolesti otvorio zajedničko predavanje. Takođe, obzirom da je cilj predavanja bio i unapređenje reproduktivnog zdravlja, jedna od tema bila je i neophodnost redovne kontrole sistema reproduktivnih organa kao jedne od osnovnih pretpostavki u budućem planiranju porodice. Kontraceptivne metode bile su jedna od važnih tema koju je predavač kandidovao, imajući u vidu da mladi načešće nisu ni svesni ozbiljnosti posledica koje sa sobom nosi korišćenje “instant kontracepcija” to jest pilula “za dan posle”.

Kraj uvodnog predavanja, razgovor o važnosti kontracepcije, bio je idealan uvod u projekciju filma Crvenog krsta Srbije - “Dečko koji se stideo” koji se upravo na očigledan način bavi problematikom tabua kupovine kondoma, koji je u kranjoj instanci doveo do najdrastičnije posledice - zaražavanjem HIV-om. Film je sa druge strane bio odličan uvodnik za razgovor sa trenerom za vršnjačko obrazovanje, po sertifikovanoj obuci Omladine JAZAS, stručnim saradnikom za podmladak i omladinu, Crvenog krsta Valjevo, Aleksandom Tomićem. Na predavanju je uspostavljena odlična interakcija sa gupom i po priznanju učesnika, približene su mnoge činjenice o kojima su čitali sa interneta, a nisu znali u kojoj su meri pouzdane. Predavanju je prisustvovalo 33 učenika od prve do treće godine kao i četiri profesora i svima se po završetku formalnog dela obratila Vesna Pavlović glavna sestra službe polivalentne patronaže, koja je podelila zdravstveno vaspitni materijal i ohrabrila učenike, da ako budu imali potrebe se bez ustezanja obrate Savetovalištu za mlade Doma zdravlja Valjevo. Sa predstavnicima škole je dogovoreno da se umesto relkapitulacije stečenih znanja na ovom predavanju, uradi radionica kroz dva do tri meseca. Ovo predavanje, medijiski su propratili i predstavnici TV VA Plus Valjevo.