Crveni krst Valjevo je 22. novembra u prostoru Muzeja zavičajnih pisaca, realizovao još jednu dopunsku obuku za vršnjačke edukatore na temu „Prevencija alkoholizma mladih“.

22.11.2019.

Crveni krst Valjevo je 22. novembra u prostoru Muzeja zavičajnih pisaca, realizovao još jednu dopunsku obuku za vršnjačke edukatore na temu „Prevencija alkoholizma mladih“. Cilj dopunske obuke je sticanje novih znanja i poboljšanje ličnih kapaciteta da se program realizuje, što je važno za svakog od 21 edukatora koji je prisustvaoa obuci. Intenzivan rad sa mladima, njihovo kontinuirano usavršavanje na temu prevencije alkoholizma kod mladih, od suštinskog je značaja za uspeh edukacija koje se sprovode. U realizaciji ove, kao i osnovnih obuka nešto ranije realizovanih, pored Crvenog krsta Valjevo učestvovali su i partneri Dom zdravlja Valjevo i Zavod za javno zdravlje Valjevo. Obuka je osmišljena tako da vršnjački edukatori prvo urade ulazni test (psiholog Doma zdravlja Valjevo, Živana Pantić i patronažna sestra Slavica Filipović), kako bismo evaluirali njihovo znanje, jer je prošlo više od šest meseci od poslednjih aktivnosti. Nakon testa, su edukatori medicinske škole koji su prošli pilot predavanja, radili na terenu predavanja sa osnovcima, prošli kroz standardizovanu prezentaciju pred kolegama sa pitanjima za diskusiju.

Za ovu priliku odabrana je radionica, iz tematskog okvira - veštine komunikacije, pod nazivom „Marsovac“ koju je realizovao sa polaznicima, stručni saradanik za zdravstveno preventivnu delatnost, Crvenog krsta Valjevo Aleksandar Tomić. Završni deo obuke obuhvatao je novu tematsku celinu, kojom je dopunjena prezentacija - Energetska pića i njihov štetni efekat koju su realizovale dr Aleksandar Filipović i nutricionista Snežana Marinković iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo