Crveni krst Valjevo je 10. i 11. decembra 2018. godine, na poziv fakulteta, realizovao pokaznu vežbu za studente akreditovanog programa – Sestrinstvo, na Fakultetu zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum u Valjevu

10.12.2018.

Crveni krst Valjevo je 10. i 11. decembra 2018. godine, na poziv fakulteta, realizovao pokaznu vežbu za studente akreditovanog programa – Sestrinstvo, na Fakultetu zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum u Valjevu, kako bi teoretska znanja u sklopu vežbi koje se sprovode na programu Sestrinstva mogli da upotpune praktičnim radom iz pružanja prve pomoći, koju je realizovala naša Zorica Jovanović, licencirani isnstruktor prve pomoći Crvenog krsta Valjevo, uz korišćenje potrebne opreme koju inače koristimo za obuke iz prve pomoći i adekvatnih materijala i prezentacija. U ulozi demonstratora učestvovao je Tomić Aleksandar, saradnik za programske aktivnosti u Crvenom krstu Valjevo. Studenti su imali priliku da praktično uvežbavaju kardiopulmonalnu reanimaciju na specijalizovanoj lutki koja omogućava realan osećaj ugibljenja grudnog koša i klikom potvrđuje (zvučnim signalom) da se reanimacija sprovodi na ispravan način. Prisutnima je demonstriran i postupak stabilizacije glave kao i postupak kod epileptičnog napada.

Ovo je još jedan primer dobre saradnje Crvenog krsta Valjevo, kome je povereno javno ovlašćenje u vršenju aktivnosti iz oblasti prve pomoći, i obrazovnih ustanova u Valjevu koju ćemo održavati i ubuduće.